PS5 Linux Yukleme Rehberi

Bu Konu Sayfasındaki Bilgiler

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde PS5 Linux kategorisinde byercanx tarafından oluşturulan PS5 Linux Yukleme Rehberi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 976 kez görüntülenmiş, 50 yorum ve 7 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı PS5 Linux
Konu Başlığı PS5 Linux Yukleme Rehberi
Konbuyu başlatan byercanx
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan asddfgh

byercanx

Forum Destekçisi
DESTEK OLAN ÜYEMİZ
Kas 28, 2011
3,385
1,006
113
40
byercanx @byercanx Merhabalar bir sorum olacaktı.

Lutris ile oyun açtığımda 0.50 GB kullanilabilir alan gösteriyor oyuna girince hemen kapanıyor grafik kartı desteklenmiyor veya C++ D: konumunda hata veriyor büyük ihtimal farklı yerde dosya arıyor.

Steam ile oyunlara girdiğimde ise oyunlarda 5.5 GB lik çözünürlük ayarı sunuyor sıkıntısız oynatıyor genelde.

Sizde oyunlar için Steam'i benim gibi mecbur mu kullanıyorsunuz yoksa ek ayar yaptiniz mi birde 5.5 GB yi yükseltme ve grafik kartıni tanıtma şansımız var mı?

Ek olarak Steam ile mecburen Mod manager den girdiğimde Capcom oyunlarında Dualsense ne yaptiysam algılamıyor.
sorun flatpak dostum Steam sitesine gir Steam.deb indir

sonra indirilenler klasörüne gir orada bir terminal aç şunu yaz

sudo dpkg -i Steam.deb

ardından

sudo apt install -f

-f komutu o paketin gerektiği tüm bağımlılıkları Ubuntu deposundan yükler

kontrolcü görmemesinin sebebi steam-controllers paketinin flatpak olanında yüklese bile görmemesinden kaynaklı. Benim gösterdiğim methodda yüklersen bu sorun olmayacaktır. Lutris içinde aynısı geçerli flatpak sürümler kullanıcı izolasyonundan dolayı sistem diskini görmez flatseal yükleyerek izinleri yönetebilirsin, uğraşmamak için ise deb paketlerini kur uygulamaların. Flatpak’ı sanal makina gibi düşün ama makinanın kendisininde izni yok sen ne verirsen o. Ekran kartı ram için ise ram dinamik ben manuel verdiğim halde dinamik kadar iyi çalışmıyor dinamik kalması daha iyi ekran kartına şu komutu açılışa ekle daha stabil olacak. AMD’nin resmi BC250 kartına uyguladığı ayar PS5 aynı GPU olduğu için. Birçok sorunu çözecektir

Efi klasörü içinde cmdline.txt dosyana şunun hemen ardına video=DP-1:1920x1080@60 RADV_DEBUG=nohiz oyunlarda grafik hataları ve ram sorunu yok olucaktır

ben manuel 8gb ram verdim GPU’ya dinamik olan daha iyi 512 bırakmak en mantıklısı zaten cihaz oyuna göre kendi dinamik kullanıyor

Lutris sorunu çok basit sadece Flatpak uygulamanın sistem diskine erişmesine izin vericeksin onu flatseal kullanımı yaz internete görürsün ben steam dışında birşey kullanmıyorum, sadece oyunları install etmek için Bootless var bende o kadar

manuel için vram.txt dosyanı düzenleyebilirsin ama önermem, illa yapacağım dersen BC 250 ayarları bios ram seçenekleri aşağıda

kaynak :
Değerli ziyaretçimiz lütfen, içeriği görüntüleyebilmek için Giriş yap veya Kayıt ol anlayışınız için teşekkürler.

VRAM Allocation Options

512MB (Dynamic) - Recommended: - Automatically allocates between CPU and GPU - Best for general use

Fixed Allocations: - 10GB RAM / 6GB VRAM - Good for AAA games - 8GB RAM / 8GB VRAM - Balanced - 12GB RAM / 4GB VRAM - Light gaming, more system RAM

Son düzenleme:

Jstar

Yeni Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 14, 2026
17
11
3
byercanx @byercanx Merhabalar sorunumu çözdüm ek bilgilendirme için çok minnettarım. Diğer arkadaşlar bu sorundan muzdarip ve halen daha yapamadıysa çözümü anlatıyorum.

Bottles hiç kullanamıyorum karmaşık geliyor sadece setup için Lutris yetiyor bana.

Steam dışı oyun eklediğimde Dualsense algılanmıyordu bende kütüphaneye eklediğim oyuna sağ tıklayıp en alttaki ''Properties'' e tıkladım.

''Shortcut'' sekmesinin sağında ''Launch Options'' var oraya şu komutu girdim. SDL_JOYSTICK_DEVICE=/dev/input/js1 %command%

Oyunlar direk Steamden açıldığında Touchpad hariç bütün tuşlar eksiksiz çalışıyordu istediğim gibi.

Eski sürümdeki oyunlar özellikle modları fazla olup RE Engine kullananlar Steamden açılmıyordu bende Mod Manager indirip oradan Launch ettim yani başlattım.

Mod Manager'i de Steam ile çalıştırıyorum bu arada.

Buradaki sorunun çözümü ise Mod Manager yukarıdaki komutu algılamıyor bunun yerine küçük bir değişiklik lazım. Yukarıda yazan kodda ''js1'' yerine ''js0'' olunca oyunlarda algılıyor.

Tek bir kötü yanı var KARE tuşu ile ÜÇGEN tuşu yer değiştiriyor. Yani KARE tuşuna basmak isterseniz ÜÇGEN'E basmak lazım aynı şekilde ÜÇGEN tuşuna basmak isterseniz KARE tuşuna basmak zorundasınız.

asddfgh

Tanınmış Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 16, 2021
870
422
63
byercanx @byercanx Merhabalar sorunumu çözdüm ek bilgilendirme için çok minnettarım. Diğer arkadaşlar bu sorundan muzdarip ve halen daha yapamadıysa çözümü anlatıyorum.

Bottles hiç kullanamıyorum karmaşık geliyor sadece setup için Lutris yetiyor bana.

Steam dışı oyun eklediğimde Dualsense algılanmıyordu bende kütüphaneye eklediğim oyuna sağ tıklayıp en alttaki ''Properties'' e tıkladım.

''Shortcut'' sekmesinin sağında ''Launch Options'' var oraya şu komutu girdim. SDL_JOYSTICK_DEVICE=/dev/input/js1 %command%

Oyunlar direk Steamden açıldığında Touchpad hariç bütün tuşlar eksiksiz çalışıyordu istediğim gibi.

Eski sürümdeki oyunlar özellikle modları fazla olup RE Engine kullananlar Steamden açılmıyordu bende Mod Manager indirip oradan Launch ettim yani başlattım.

Mod Manager'i de Steam ile çalıştırıyorum bu arada.

Buradaki sorunun çözümü ise Mod Manager yukarıdaki komutu algılamıyor bunun yerine küçük bir değişiklik lazım. Yukarıda yazan kodda ''js1'' yerine ''js0'' olunca oyunlarda algılıyor.

Tek bir kötü yanı var KARE tuşu ile ÜÇGEN tuşu yer değiştiriyor. Yani KARE tuşuna basmak isterseniz ÜÇGEN'E basmak lazım aynı şekilde ÜÇGEN tuşuna basmak isterseniz KARE tuşuna basmak zorundasınız.
Merhaba ps5 linux deneyiminiz nasıl ilerliyor özellikle de oyun performansını merak ediyorum yeni çıkan 007 first light ve forza horizon 6 gibi test etme imkanınız oldu mu?

Jstar

Yeni Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 14, 2026
17
11
3
Merhaba ps5 linux deneyiminiz nasıl ilerliyor özellikle de oyun performansını merak ediyorum yeni çıkan 007 first light ve forza horizon 6 gibi test etme imkanınız oldu mu?
Son olarak Resident Evil 2,3,4 Remake ile Requiem ve Pragmata oynadım pek bir sorun göremedim. James Bond oyunları ve özelikle araba yarışı oyunlarına hiç ilgim olmadığı için denemedim.

Merak edeni varsa Linux sistemleri için Easy Diffusion denedim. Ortalama 6 ile 7 dakika arasında 512x512 kaliteli bozulmadan bir görüntü çıkartıyor.

Bir süre sonra yada oyun ağırlığı veya işlem yüküne göre bende 3.2 USB olmasına rağmen biraz tıkanıyor. Şahsi görüşüm uzun vade için en az 1 TB lik M.2. SSD alıp PS5 e takıp oradan açmak Linux sistemini.

Ek olarak zamanla sistem aşırı ısındığından çok iyi havalandırılmalı ve mümkünse dolaylı yoldan soğuk hava ile desteklenmeli.

asddfgh

Tanınmış Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 16, 2021
870
422
63
Son olarak Resident Evil 2,3,4 Remake ile Requiem ve Pragmata oynadım pek bir sorun göremedim. James Bond oyunları ve özelikle araba yarışı oyunlarına hiç ilgim olmadığı için denemedim.

Merak edeni varsa Linux sistemleri için Easy Diffusion denedim. Ortalama 6 ile 7 dakika arasında 512x512 kaliteli bozulmadan bir görüntü çıkartıyor.

Bir süre sonra yada oyun ağırlığı veya işlem yüküne göre bende 3.2 USB olmasına rağmen biraz tıkanıyor. Şahsi görüşüm uzun vade için en az 1 TB lik M.2. SSD alıp PS5 e takıp oradan açmak Linux sistemini.

Ek olarak zamanla sistem aşırı ısındığından çok iyi havalandırılmalı ve mümkünse dolaylı yoldan soğuk hava ile desteklenmeli.
Isınma mevzusu olarak cihaz ısınıyor mu gözlemleriniz nasıl kaç derecede çalışıyor oyunda boşta ve yükte?

Jstar

Yeni Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 14, 2026
17
11
3
asddfgh @asddfgh Cihaz yatay şekilde ön ve arka açık boostlu hali boştayken 60-70 oyundayken 80-90 arası.

Boştayken arka tarafa 15-20 cm geriden elimi tuttuğumda bile sıcaklığı hissedebiliyorum.

Dediğim gibi uzun kullanım için soğutuculu M.2 SSD şart yoksa indirme yaptığımda başka bir oyuna girebilmek için ortalama 4-5 dakika bekliyorum ve oyunda takılmalar vs oluyor.

Kışın sorun olmaz ama yazın dolaylı yoldan havalandırma şart.

asddfgh

Tanınmış Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 16, 2021
870
422
63
asddfgh @asddfgh Cihaz yatay şekilde ön ve arka açık boostlu hali boştayken 60-70 oyundayken 80-90 arası.

Boştayken arka tarafa 15-20 cm geriden elimi tuttuğumda bile sıcaklığı hissedebiliyorum.

Dediğim gibi uzun kullanım için soğutuculu M.2 SSD şart yoksa indirme yaptığımda başka bir oyuna girebilmek için ortalama 4-5 dakika bekliyorum ve oyunda takılmalar vs oluyor.

Kışın sorun olmaz ama yazın dolaylı yoldan havalandırma şart.
M2 kullanılmalı demen aşırı ısınma yaptığından dahili ssd fazla ısınıp hasar görmemesi için mi harici ssd hem soğutucu var aşırı ısınma için hem de bozulsa bile yenisini alıp kullanmaya devam edilebilir.

Jstar

Yeni Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 14, 2026
17
11
3
M2 kullanılmalı demen aşırı ısınma yaptığından dahili ssd fazla ısınıp hasar görmemesi için mi harici ssd hem soğutucu var aşırı ısınma için hem de bozulsa bile yenisini alıp kullanmaya devam edilebilir.
M.2 ler hem USB lere göre daha hızlı hemde içinde ek soğutma olursa genel sıcaklığı az da olsa düşürür.

Cihaz aşırı derecede ısınsa kapanır en fazla Linux kurulu sisteme yani takılı USB ye zarar verir PS5 sistemine değil.

Hiç kapatmadan 3 güne yakın sürekli kullandim.

İndirme yaptım internette gezdim ve oyun oynadım bir problem olmadı.

2 işi bir arada yapınca USB den kaynaklı oyunda ve sistemde takılma sorunları oldu.

Misal yüksek hızla indirme yaparken sağlam AAA oyun açmam en iyi örnek buna.

asddfgh

Tanınmış Üyemiz
Kayıtlı Üyemiz
May 16, 2021
870
422
63
Çok bilgi tecrübem yok bana hazır ve sorunsuz kullandığınız imaj dosyası paylaşabilir misiniz birde nasıl başlatıcaz 5.50 sürüm ve altındaki sürümler webkit tarayıcı işe başlatıyorlar 6.02 sürüm ile nasıl başlatılır?

Bu arada byercanx @byercanx merhabalar nasılsınız iyisinizdir umarım ne zaman paylaşırsınız rehberi en azından kabaca da olsa rehberi paylaşsanız talimat kurulum hazır linux imaj dosyası gibi temel bilgilerle rehber de zamanla toparlanır diye düşünüyorum inanın paylaşmanızı bekliyorum hep 🙂

byercanx

Forum Destekçisi
DESTEK OLAN ÜYEMİZ
Kas 28, 2011
3,385
1,006
113
40
Çok bilgi tecrübem yok bana hazır ve sorunsuz kullandığınız imaj dosyası paylaşabilir misiniz birde nasıl başlatıcaz 5.50 sürüm ve altındaki sürümler webkit tarayıcı işe başlatıyorlar 6.02 sürüm ile nasıl başlatılır?

Bu arada byercanx @byercanx merhabalar nasılsınız iyisinizdir umarım ne zaman paylaşırsınız rehberi en azından kabaca da olsa rehberi paylaşsanız talimat kurulum hazır linux imaj dosyası gibi temel bilgilerle rehber de zamanla toparlanır diye düşünüyorum inanın paylaşmanızı bekliyorum hep 🙂

Merhaba image dosyasi

Değerli ziyaretçimiz lütfen, içeriği görüntüleyebilmek için Giriş yap veya Kayıt ol anlayışınız için teşekkürler.

winrar ile cikar daha sonra Balena etcher ile usb yazdir

USB PS5 tak YouTube ile payload manager ac sonra linux loader payloader'i ac makina uyku moduna girecek cihaz uzerinde sari isik yanmayi sondurunce acma tusuna bas linux acilacak